A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
A konyhai kisegítő szakképzés zárásaként 2019. június 6-án került sor a szakmai vizsgára intézetünk elítélt konyháján, ahol a képzésben résztvevő fogvatartottak elméletben és gyakorlatban is számot adtak a megszerzett tudásukról.
Az EFOP 1.3.3.-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja" című projekt 2016. októberében indult országszerte a büntetés-végrehajtási intézetekben és a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A program a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve került lebonyolításra, melynek egyik eleme a fogvatartottak részére szakmai végzettség megszerzésére irányuló képzés biztosítása. Intézetünk sajátosságait figyelembe véve a konyhai kisegítő szakmaképzést hagyta jóvá az Országos Parancsnokság, így 10 fogvatartott kezdte meg, majd fejezte be sikeresen a képzést.
A tanfolyam 2019. április 15-én indult. Hat felnőtt és négy fiatalkorú elítélt hetente, minden munkanapon, napi 8 órában tanulta az ételek elkészítésének alapjait elméletben és a gyakorlatban is. A konyhában használatos eszközök rendeltetésszerű használtának elsajátítása mellett a magyar konyhára jellemző, tradicionális ételek elkészítését is megtanulták.
A megszerzett ismeretekről, készségekről, képességekről a szakmai vizsgakövetelményekben meghatározott előírásoknak megfelelő szakmai vizsgán adtak számot. A vizsgafeladat tartalmazta a központi tételsor alapján, a tételhúzást követően, az ételkészítés alapjai témakörben technológiai ismeretekből történő beszámolót, valamint egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó étel elkészítését és tálalását. A sikeres vizsga után a fogvatartottak OKJ-s szakképesítést igazoló, államilag elismert bizonyítványt kaptak.