A Budapesti Fegyház és Börtön, vagyis a „Gyűjtő” területén működő Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben munkáltatott fogvatartottak több mint háromezer asztalt, szekrényt, heverőt és közel kétezer ötszáz irodai széket gyártottak2018-ban.
Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” kiemelt projekt 2016 októberében indult a büntetés-végrehajtási intézetekben. A program egyik eleme a fogvatartottak részére szakmai végzettség megszerzésére irányuló képzés. Intézetünk sajátosságait figyelembe véve „konyhai kisegítő” szakképzés szervezését hagyta jóvá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az EFOP projektbe az intézet átlagos létszámának 40%-a bevonásra került. A bevont fogvatartottak közül 9 főnek volt lehetősége részt venni a képzést követő szakmai vizsgán.
A 12 órás tanulás-módszertani felkészítést követően 2020. 02. 17-től 240 óra elméleti, valamint gyakorlati képzés valósult meg az intézet elítélt konyhájának területén, munkanapokon napi 8 órában.
A tanulók elsajátíthatták a magyar konyha néhány tradicionális étele elkészítésének alapjait, többek között például, hogy főzeléket hogyan kell rántással besűríteni, vagy levest, rizst főzni, salátát elkészíteni. Megismerkedtek különböző konyhai eszközökkel és azok rendeltetésszerű használatát is megtanulták.
A konyhai kisegítő szakképzés ismeretanyagának elsajátítását követően, a képzés komplex szakmai vizsgájára 2020. július 21-én került sor a Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.
A sikeresen vizsgázó fogvatartottak OKJ-s részszakképesítést igazoló, államilag elismert bizonyítványt kaptak.
A szóbeli vizsga alkalmával, a résztvevők központi tételsor alapján, tételhúzást követően számot adtak tudásukról az ételkészítés alapjai témakörben, mely tartalmazta a technológiai ismereteket és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó étel elkészítésének ismertetését.
A gyakorlati vizsga folyamán a vizsgázók a kihúzott tétel alapján munkatervet állítottak össze: a vételezési jegy alapján leves betéttel, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból, kétféle étel elkészítése és tálalása volt a feladat, minimum 3 adagban.
A sikeres szóbeli és gyakorlati vizsgát követően kerültek átadásra a szakképzettséget igazoló OKJ-s bizonyítványok a vizsgázók részére.
A rész-szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal, a szabadulást követően a vendéglátóipar különböző területein tudnak majd elhelyezkedni a résztvevők.
A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a reintegráció, az elítéltek társadalomba történő visszailleszkedésének elősegítése. Ennek a célnak az elérése érdekében nagy hangsúlyt kap az elítéltek oktatása, önbecsülésük és felelősségérzetük fenntartása, fejlesztése, illetve a társadalmi hasznosság tudatának kialakítása. A reintegrációs stratégia egyik legfontosabb eleme az oktatás, az alapvégzettség megszerzésének biztosítása, a mindennapokban hasznosítható tudás elsajátításának elősegítése, nem utolsósorban pedig a munkakultúra elsajátítása.
Az EFOP–1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve valósul meg.
A projektről bővebb információt a www.tettprogram.hu, valamint a https://www.bv.gov.hu/hu/efop-1-3-3 oldalon olvashatnak.